Zahrada a hobby

Třešně a jejich pěstování

0
jak na třešně

Bez třešní si nedokážeme představit léto. Peckoviny s měkkým plodem a peckou uvnitř milují děti i dospělí. Sladká šťavnatá dužnina je zakryta slupkou červené až rudé barvy. Třešně jsou velké 1 i 2 centimetry, záleží na odrůdě. Tato peckovina miluje teplo a hlubokou půdu s dostatkem vápníku. Třešeň nemá v lásce mrazíky a příliš mokré půdy.

Peckovina s dokonalou chutí

Ovoce kulovitého tvaru je tvořeno z dužniny, která obsahuje asi 80 procent vody. Najdete v ní ovocné cukry, minerály a vitamíny. Tmavší odrůdy se pyšní hořčíkem, jódem, železem, zinkem, draslíkem, křemíkem a vápníkem. Z vitamínů nesmíme zapomenout na vitamín P, C, E, B, A, betakaroten. Pojídáním třešní si čistíte krev, játra a ledviny. Třešně pomáhají při obtížích se štítnou žlázou a páteří. Lidský organismus chrání proti zánětům, artritidě, parodontóze a jsou antioxidanty.


Třešně na zahradě

Sázení třešní není žádná věda. Pokud máte velkou zahradu, rozhodněte se pro košatější druhy stromů. Příliš vysoké odrůdy je nutné pečlivě prořezávat, jinak se k lahodným plodům nedostanete. Sázejte na podzim, ideálně od poloviny října do poloviny listopadu. Sadbu provádějte také na jaře, nejvýhodnějšími termíny jsou březen a duben. Vždy dbejte na dostatečnou zálivku a řez. Ořezávání stromů uskutečněte v době květu anebo při sklizni. U dospělých třešní udělejte řez každoročně, u mladých stromků jednou za 2 – 3 roky.

Jaké známe druhy?

Existuje více než tisíc druhů třešní, višní, sladkovišní a mají různé barvy i chuť. Ptáčnice neboli třešeň ptačí je tmavá, má malé plody s kyselou chutí, proto není příliš atraktivní. Nejpopulárnějším druhem je srdcovka, která má velké plody se sladkou dužninou a zraje již na začátku léta. Třešeň chrupka potěší dvoucentimetrovou velikostí. Tato odrůda dozrává ve 4. – 6. třešňovém týdnu. Bohužel bývá často napadaná vrtulí třešňovou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.