Výběr jídelního stolu je zásadní – budete u něj koneckonců nejen každý den jíst, ale třeba se také setkávat s přáteli nebo pracovat. Proto je důležité, aby nejen dobře vypadal, ale také byl kvalitní a odolný. Jak na to?
Výběr dřeva
Stůl se dá vyrobit z jakéhokoliv dřeva. Je možné volit měkké jehličnaté dřeviny, ale také exotické dřevo, které je velmi oblíbené pro svůj netradiční vzhled, nebo tvrdé dřevo jako je dub, buk, jasan nebo ořech. Asi nejuniverzálnější volbou bývá dubové dřevo, které je tvrdé, pevné a trvanlivé.
Stabilní konstrukce
Ideální je skutečně pevná konstrukce, a proto se doporučuje kovová konstrukce, která je navrtaná do desky stolu. Díky tomu získáte skutečně masivní a bytelnou konstrukci, která odolá i zubu času. Komfortní jídelní stoly musí stát skutečně pevně, nesmí se nikde viklat a měly by odolat i různým negativním vlivům prostředí.
Ideální velikost
Výběr velikosti je samozřejmě značně individuální a záleží především na tom, kolik vás u stolu bude sedět. Asi nejčastěji se lze setkat a požadavkem na stůl pro čtyři. V takovém případě by délka a šířka stolu pro čtyři osoby měla být alespoň 160 cm na 90 cm. Takový stůl je dostatečně velký na to, abyste si všichni pohodlně sedli a také se takto komfortně mohli najíst. Podle velikosti stolu je pak nutné vybírat také pohodlné jídelní židle, které se okolo stolů musí pohodlně vejít a snadno se také zasunou.
Péče o stůl
Výrobci nábytku doporučují chránit stůl před vlhkostí a přímým teplem. Také byste ho neměli vystavovat dlouhodobému působení vody a vodních par. Kromě toho je však užitečné také si pořídit čistící sprej, který je speciálně určený na péči o desky stolu. Šetrně vyčistí dřevěný povrch stolu, aniž by byla narušena ochrana dřeva, která je typicky tvořená přírodními vosky. Tuto údržbu je vhodné provádět alespoň jednou do týdne, ale také kdykoliv jindy, když bude potřeba stůl intenzivněji vyčistit.
Komentáře