Tipy redakce

Na co vše využijete doma ocet?

0
ocet

Ocet pomáhá hospodyňkám asi odjakživa. Jen na něj díky množství reklam na chemické čisticí prostředky často zapomínáme. Během úklidu je však perfektním pomocníkem. Je levný, ekologická, snadno dostupný a zdravotně nezávadný.

Co je ocet a proč neškodí přírodě

Ocet je slabá kyselina, která se běžně tvoří v přírodě. Vzniká při kvašení tekutin obsahujících etylalkohol, který se přemění na kyselinu octovou. Je tedy prakticky 100% přírodní, nezatěžuje životní prostředí v odpadních vodách a čističky jej dokážou beze zbytku odbourat.  Nejčastější je kvasný lihový ocet, který se vyrábí z destilovaného alkoholu z brambor, cukrové řepy a žita v koncentraci 8 %. U octu s vyšší koncentrací dbejte zvýšené opatrnosti.

Ocet na čištění pračky a myčky

Pro čištění stačí nalít hrnek octa do bubnu pračky nebo do myčky a zapnout program s nejvyšší teplotou. S odstraněním nečistot, mastnotyplísní zmizí i zápach, zatuchlina a vodní kámen. Přidejte ho i do praní, prádlo se vydesinfikuje, lépe vypere a zafixují se barvy. Dejte ho místo avivážeéterickým olejem. Prádlo bude hebké, eliminujete pachy a nesnížíte savost tkanin, jak to dělá aviváž.

Čištění rychlovarné konvice

Ocet nechte ve varné konvici převařit a působit přes noc. V průběhu varu dávejte na konvici pozor, protože se ocet při chová o něco bouřlivěji než voda. Nakonec ocet vylijte a rychlovarnou konvici 2x vyvařte s čistou vodou a tu vylijte.

Čištění mikrovlnné trouby

Do hrnku nalijte ocet a vodu v poměru 1:1. Vložte jej do mikrovlnné trouby a zapněte ji na 3 minuty. Mastnota následně půjde velmi snadno odstranit a stačí ji jen setřít.

Pomocník při běžném úklidu

Na čištění povrchů nalijete ocet do rozprašovače, postříkáte povrch a setřete suchým hadrem. Aby octový čisticí prostředek provoněl domácnost, přidejte do něj pár kapek vonného oleje. Povrchy vyčistíte, desinfikujete a svůj domov provoníte.

Ocet na úklid koupelny a kuchyně

S octem v rozprašovači efektivně vyčistíte v koupelně veškerou sanitu, obklady i dlažbu. Skvěle poslouží i pro vybělení spár. Ocet zatočí s nečistotamivodním kamenem na koupelnové baterii, v toaletě, kde je vhodné ho nechat působit přes noc, na dveřích sprchového koutu i závěsu sprchového koutu. Při čištění kuchyně vyčistí pracovní plochy, odpad ve dřezu i lednice. Přidat můžete éterický olej.

Na vytírání podlahy, čištění koberců i mytí oken

Na vytírání podlahy dejte pár lžic octu do kbelíku s vodou na vytírání. Můžete přidat vonný olej. Na čištění koberce smíchejte půl šálku octa a 2 lžíce soli, naneste na skvrnu a skvrny vyčistěte. Ocet také usnadní mytí i leštění oken a zrcadel.

Čisticí pasta z jedlé sody a octa

Smícháním jedlé sody a octa v poměru 1:1 si připravíte čistící pastu, kterou nahradíte krémové čističe. Pasta má mírně abrazivní účinky, díky kterým vyčistíte připáleniny, mastnotuzaschlou špínu. Hodí se při úklidu kuchyně a koupelny.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.